Kávézóasztal kiválasztása, megtervezésének alapjai

kávézóasztal

A nappali a családi élet központja, ahol a mindennapok kisebb-nagyobb eseményei zajlanak. Legyen szó kisebb, vagy akár nagyobb családi- vagy baráti összejövetelekről, a nappali a legkényelmesebb megoldás ezeknek az eseményeknek a helyszíneként. Amikor belépünk egy nappaliba, sokszor nem a kávézóasztal az, amin megakad a szemünk, hiszen többségében nem az a fókuszpontja a szobának. De akkor miért olyan fontos, hogy jól válasszuk meg a minőségét és stílusát? Nézzük meg közelebbről, milyen szerepe van egy kávézóasztalnak az otthonunkban!

A kávézóasztal, mint dekorációs központ

Ez a kis asztal több, mint csupán egy hely, ahol letesszük a kávénkat vagy teánkat. Ideális helyszín könyvek, magazinok tárolására, vagy akár művészeti tárgyak, mint gyertyák és szobrok kiállítására. Egy jól megválasztott kávézóasztal jelentősen befolyásolja a szoba általános hangulatát és stílusát. Ha a szobánk fókuszpontját nem a kávézóasztal képezi, akkor is érdemes gondot fordítani a kinézetére is, mivel segíteni tud kiemelni a nappali stílusát.

Praktikum és gyakorlati rész

A kávézóasztal nem csupán egy design bútor, hanem funkcionális szerepet is betölt. Ez az asztal ad helyet a baráti összejöveteleknek, ahol körbe ülhetünk, és élvezhetjük egymás társaságát. Az italok és nassolni valók könnyen elérhetőek, miközben a beszélgetés zajlik. Pont ezért fontos, hogy minőségi anyagokkal és praktikus kialakítással tervezzük meg. Egy ilyen asztalnak kényelmesnek és tartósnak kell lennie ahhoz, hogy hosszútávon élvezni tudjuk az előnyeit.

Mire figyeljünk a kávézóasztal választásánál?

 1. Méret – Győződj meg róla, hogy az asztal arányos a kanapé méretével és nem akadályozza a szabad mozgást. Illetve, ha nem szeretnéd, hogy az asztal vegye el a figyelmet, akkor nem érdemes túlméretezni, hiszen a kevesebb néha több. Mind a magasságát mind a szélességét a kanapéhoz érdemes igazítani, hogy a legkényelmesebb méretet kapjuk.
 2. Anyag – Fa, üveg, bútorlap? Sok szuper lehetőség, még sem ajánlatos elhamarkodni a döntést.
  -A fa bútorok otthonosak, melegséget árasztanak, még is bele illeszthetők a modern enteriőrbe. Amit érdemes tudni, hogy a tömör fa asztal sok odafigyelést, és ápolást igényel megfelelő lekezelés mellett is. Fontos odafigyelni az üdítőkre és egyéb folyékony dolgokra, mivel akár nyomot is hagyhatnak rajta.
  -Az üveglapos asztalkák legfőbb hátránya, hogy minden azonnal meglátszik rajta, és nehéz csík- és foltmentesen takarítani, de ez sem lehetetlen. Ha az üvegasztalok nyerték el tetszésed, és meg van a praktikád a folyamatos tisztán tartására, akkor egy igazán designos kiegészítője lehet a nappalidnak
  Bútorlapos megoldás is létezik. Ezek jól személyre szabhatók és különböző stílusban tervezhetők. Ennél a tartósságra érdemes figyelni, hogy biztosan jó minőségű anyagokból készüljön és jól legyen összeszerelve (a Haniga bútoroknál mindig ezekre törekszünk)
  Epoxy asztal: Ezek az igazán feltűnő asztalkák olyan nappalik ékkövei lehetnek, amik alap stílusban visszafogottak és letisztultak, így az asztal nem túlzás, hanem igazi dísze lesz a szobának.
 3. Stílus – Modern, klasszikus, ipari? Az asztal stílusa döntően befolyásolhatja a nappali kinézetét. Amit fontos szem előtt tartani, hogy ne legyen túlzó a teljes kép.
 4. Karbantartás – Fontos figyelembe venni, hogy milyen könnyen tisztítható és karbantartható az asztal.

Összefoglalva a kávézóasztal több, mint egy egyszerű bútordarab. Ez egy multifunkcionális, stílusos eleme a nappalinak, amely sokszor a központi szerepet tölti be. Ha Te is tervezed a beszerzését vagy cseréjét, érdemes figyelembe venni a fenti szempontokat. Legyen az kis vagy nagy, fém vagy fa, modern vagy vidéki stílusú, a kávézóasztal az egyik legigénybevettebb bútoreleme az otthonodnak, és nagymértékben hozzájárulhat az otthoni kényelem és kreativitás érzéséhez. Ne feledkezzen meg a kávézóasztal rendszeres ápolásáról sem, hogy hosszú távon is a nappali meghitt és kellemes központja maradhasson.