Praktikus Bútorok a Hálószobában

Bútorok a hálószobában

Bútorok a hálószobában: mit és milyet?

A hálószoba az otthonunk egyik legfontosabb része, ahol pihenünk, feltöltődünk és kikapcsolódunk, a magánszféra szobája. A megfelelő bútordarabok kiválasztása és elhelyezése segít megteremteni egy kényelmes és funkcionális hálószobát. Ebben a cikkben megnézzük, milyen szempontok alapján válasszuk meg a bútorokat a hálószobában.

1. Ágy – a legfontosabb eleme a hálószobának

Az ágy a hálószoba központi eleme. Fontos a megfelelő méretű és kényelmes matrac kiválasztása. A gerincünk és a közérzetünk is hálás lesz, ha nem ezen a területen spórolunk. Az ágy elhelyezése a hálószoba középpontjában gyakran a legjobb választás. Manapság divatosak a szövettel bevont ágykeretek, viszont érdemes a döntésünk előtt ezt is átgondolni. Ha ismerjük otthonunkat, biztosan tudjuk, tapasztaltuk, hogy milyen szinten porosodik, koszolódik a ház. Ha rendszeresen takarít is az ember, bele kell számolni, hogy a szöveteket időigényes takarítani, és 2 takarítás között nem is a legegészségesebb a rátapadt porok belélegzése álmunkban. Ugyanezt érdemes a sötét bútorok választása előtt is átgondolni, ahol inkább az esztétika miatt lehet hátrányos a sötét felület, amin egyből meglátszik egy porszem.

Összefoglalva, ha szeretnéd, hogy a hálószobád a kényelmes, nyugodt alvásról szóljon, érdemes az ágyad/bútoraid színét és anyagát is átgondolni és jó minőségű matracba beruházni.

2. Éjjeliszekrény, amely komfort érzetet biztosít

Az éjjeliszekrény az első olyan bútordarabunk a cikkben, amely nem kötelező egy szobába, de ha a hely és a körülmények engedik, mindenképp érdemes ezzel is tervezni. Az éjjeliszekrény segít biztonságosan rendszerezni az elalvás előtt még használt tárgyakat (pl. szemüveg, telefon, könyv, egy pohár víz, stb.). Ráadásul egy zárt fiókokkal rendelkező éjjeliszekrény sok személyes tárgyat is magába rejt, így könnyedén rendet rakhatsz a környékeden, akár egy kéznyújtásnyira az ágyból. Még egy hasznos funkció, a beépíthető, vagy vezeték nélküli töltő, amely opciók segítenek, hogy félálomban se felejtsd el feltölteni a telefonod reggelre.

3. Ruhásszekrény a hálószobában

Az előbb beszéltünk arról, hogy az ágyon kívül igazából nincs más bútor, ami kötelező lenne egy hálószobába, maximum erősen ajánlott, hasznos. Viszont a ruhásszekrény egy következő kategória, mivel egy megosztó bútordarab, ha a hálószobáról van szó. Kell, vagy nem kell ruhásszekrény a hálószobába? Leginkább olyanoknál merül fel ez a kérdés, ahol egy központi gardróbszoba, vagy szekrény magába rejti a háztartás összes ruhaneműjét, viszont egy kis komódot, vagy rejtett szekrényt ilyenkor is érdemes betervezni a hálószobába. Legyen szó ágyneműkről, fehérneműkről, köntösökről vagy pizsamákról, jó ha kéznél vannak elalvás előtt.

4. Tükrök: hasznosak, vagy feleslegesek?

A tükrök nemcsak praktikusak a sminkeléshez vagy öltözködéshez, hanem növelhetik a hálószoba térérzetét és fényességét. A falra szerelhető vagy öntapadós tükrökkel lehetőséged van különféle elrendezéseket kipróbálni.

5. Sminkasztal vagy íróasztal a hálószobában

Egy kis sminkasztal vagy íróasztal segíthet a hálószobád sokoldalúságában. Viszont itt is jó átgondolni ennek hasznosságát, funkcióját. Ha reggelente úgy is a fürdőben sminkelsz, akkor talán érdemesebb ott elhelyezni egy sminkasztalt, vagy legalább egy kis sminkes szekrényt. Az íróasztal szükségessége is könnyen eldönthető. Amit mindenképp érdemes leszögezni, hogy a munkát érdemes távol tartani a hálószobától, így ha az íróasztal láttán késztetést érzel te vagy a párod, hogy leülj még egy kicsit dolgozni, akkor nem a legjobb ötlet. De ha szereted este asztalnál összegezni a napot a naplódba, vagy megírni a holnapi teendő listát, vagy ehhez hasonló tevékenységek a napi rutinod része, akkor érdemes egy kisebb, letisztult íróasztalt is elhelyezni a szobába.

A megfelelő bútordarabok kiválasztása és elhelyezése segít megteremteni egy kényelmes és funkcionális hálószobát. Fontos az egyensúly megtalálása a praktikus és esztétikus elemek között, hogy a hálószobád valóban a pihenés és kikapcsolódás helye legyen. A tervezésben és kivitelezésben a Haniga Bútor csapata rendelkezésedre áll.