Biofil design – természetesség helye az otthonunkban

Biofil design, biophil design, stílus, bútor, asztalos, bútorasztalos, asztalos műhely, műhely, otthon

Mit jelent a biofil design?

A biofil (biophil) design alapjairól és értelmezéséről bővebben írunk a relaxhome.hu oldalán, ahol a pontos jelentését és kialakulását taglaljuk. De, hogy átfogó képet adjunk, a biophil design egyszerű jelentése a természetközeli stílus. Ez magában foglalja a természet adta lehetőségek felhasználást, például természetes anyagok használatát, természetes minták alkalmazását és a növények központosítását. A biophilia pszichológiájáról is írunk társoldalunkon, ezért erről mélyebben ott olvashatsz. Ebben a cikkben a biophil design történelmét szeretnénk bemutatni és ötleteket adni az alkalmazására.

A biofil design térhódítása

Bár már ’80-as évek közepétől ismert, mint lakberendezési stílus, mégis a 2020-as évekre kezdték tudatosan felhasználni. Mivel a 2000-es évek elején a műanyag és bohém bútorok voltak divatban, illetve a gyártósorról leemelt kiegészítők, így akkoriban ezek uralták otthonunk összképét. Talán ennek az inger gazdag divatnak lett a következménye a 2010-es évektől egyre nagyobb méreteket öltő minimalizmus. Ezekben az években válnak egyre elérhetőbbé a svéd stílusú, letisztult bútorok, amikkel könnyű összhangot teremteni otthonunk bútorozásában. Viszont miután a teljesen hófehér terek túl sterillé és egyhangúvá váltak, elkezdődött a világos fa anyagok és minták beszivárgása a szobákba. Ezekben az években nagyon népszerű lett a sonoma tölgy és fehér ötvözése. Ezáltal megkezdődött a természetes minták és anyagok beszivárgása az otthonokba. Ezután viszont elkezdődött a minimalista alapok és a bohém bútorok párosítása, és emellett a modern, letisztult stílus természetes elemekkel is népszerű maradt. 2020 elejétől pedig a biofil design még tudatosabban és nagyobb szerepet játszik a divatban. Amit nem is bánunk, mert ahogy volt róla szó, pszichológiai hatásai is előnyösek.

Hogyan kövessük ezt a stílust otthonunkban?

A biofil design alkalmazása során az a cél, hogy olyan környezetet hozzunk létre, amely elősegíti a természettel való kapcsolatot, és támogatja az egészséges és kiegyensúlyozott életmódot. Ráadásul nem kell az egész házat újra építeni, ahhoz, hogy alkalmazni tudjuk a stílus adta jótékony hatásokat. Íme néhány ötlet arra, hogyan követheted ezt a stílust otthonodban, akár kisebb lépésekben:

  • Zöld növények:

Helyezz el élő növényeket különböző helyeken otthonodban. A növények nemcsak esztétikusak, de javítják a beltéri levegő minőségét is, és a természetes elemeket hozzák be a térbe.

  • Természetes fény:

Ha lehetséges, használj minél több természetes fényt. Húzd ki a függönyöket, vagy használj átlátszó anyagokat, hogy a fény könnyen bejusson a térbe.

  • Természetes anyagok:

Válassz olyan bútorokat és dekorációkat, amelyek természetes anyagokból készültek, például fa, kő vagy bambusz. Egyedi bútorokért vagy belsőépítészet elemekért keresd bizalommal asztalos csapatunkat, akik tisztában vannak az új bútor trendekkel és segítenek megvalósítani álmaid otthonát biofil stílusban is.

  • Víz a szobában?:

Nem biztos, hogy jó ötlet szétbombázni a házat egy beltéri szökőkút miatt, ráadásul az állagmegóvást sem segíti egy beltéri vízesés. Viszont a csobogó vízhang és a víz látványa nyugtató hatással lehet ezért egy kisebb, asztali szökőkút is megfelelő kiegészítője lehet otthonodnak.

  • Természeti minták:

Használj természeti mintákat a dekorációkban. Például fa paneleket, és lamellákat amik falvédőnek is kiválóak. A beton és kőhatású elemek is beletartoznak ebbe a stílusba, és természetesen a növények.

  • Kültéri terek:

Bár eddig a belső terekről volt szó, de a biofil design az igazi természetet próbálja az ember közelségében tartani. De a legjobb ha van le, alakíts ki egy kis kertet vagy teraszt, ahol gyakran tartózkodhatsz. Ez lehetővé teszi, hogy több időt tölts a friss levegőn és a természetben.

  • Hangulatvilágítás:

Használj természetes hangulatvilágítást, például gyertyákat vagy lámpákat, amelyek puhább, természetes fényt adnak.

Pár példa a természetközeli stílus becsempészésére környezetünkbe

Ezen ötletek alkalmazásával a biophil design elveit követheted otthonodban, és ezzel egy élhető, harmonikusabb környezetet teremthetsz magad és a családod számára. Ha pedig más stílust képzeltél el otthonodnak, akkor nézz szét eddigi munkáink között, ahol további stílusokat találhatsz!