Vendégszoba: Érdemes kialakítani?

vendégszoba bútor, bútorozás, home design, asztalos bútor, asztalos szakember

Vendégszoba

Van létjogosultsága a magyar háztartásokban?

Külföldön régóta bevett szokás egy külön szobát fenntartani a családnál megszálló vendégek részére és ahogy haladunk az időben, Magyarországon is egyre több háztartás választja a vendégszoba kialakítását otthonukban. De hogyan tudod eldönteni, hogy a te háztartásodnak is szüksége van erre a helyiségre? Milyen támpontok segítenek a tervezésben? És hogyan érdemes berendezned?


1. Milyen előnyökkel jár egy vendégszoba?

Mi is pontosan a vendégszoba?

Egy olyan helyiség vagy tér, amelyet egy otthonban kijelölnek az ideiglenes vendégek, vendégek vagy látogatók számára. Ez a tér általában kényelmesen berendezett, benne van például egy ágy, szekrény, éjjeliszekrény és egyéb hasznos bútorok. A vendégszoba célja az, hogy a látogatóknak egy saját privát helyet biztosítson a tartózkodásuk idejére.

Mikor érdemes kialakítani otthonunkban?

Több oka is lehet egy vendégszoba létjogosultságának. Például, ha vannak távol élő családtagjaink, vagy barátaink, akiket sokszor vendégül látunk. Biztosan nekik is kényelmesebb úgy a látogatás, ha nem kell folyamatosan az órát figyelni az időben való hazainduláshoz, és nem kell fáradtan levezetni hosszú órákat.
Ilyen ok lehet még ha sűrűn szállásoltok el vendégeket, vagy szeretnétek ezt megtenni.
Vagy ha van egy üresen álló szoba, aminek szeretnétek funkciót adni.
Ha megengedhetitek magatoknak az üres szoba fenntartását, hiszen a bútorok és a szerkezet megóvása érdekében ezt a teret is fűteni kell, ha van lakója, ha nem.

Ha az otthonotok nem úgy lett kialakítva, hogy külön vendégszobát is magába zárjon, pedig szeretnétek, ha a barátaitok, családotok nálatok tölthetne napokat, akkor sem kell csüggedni. Cikkünkben erre is hoztunk megoldásokat!


2. A vendégszoba kialakítása, berendezése:

Több szempont alapján tudunk elindulni a tervezésben. Ha csak és kizárólag vendégszobaként lesz használva helyiség, akkor hasonlóan kell berendezni, mint egy hálószobát. A hálószobák berendezéséről már írtunk korábban egyik cikkünkben: Praktikus bútorok a hálószobában

Amit itt is jó figyelni, hogy ha az egész ház összhangban van, akkor érdemes ebben a helyiségbe is folytatni ezt a vonalat, amit egyedi, asztalos által készített bútorokkal könnyen megtehetünk.

De ha egyéb funkciót is betölt majd, akkor ezt kell figyelembe venni. A multifunkcionális megoldásokra ki fogunk még térni.
Mindenképp érdemes végiggondolni: milyen időközönként lesz használva? Mennyi ideig? Hányan fogják használni? Milyen az életritmusuk a vendégeinknek?

Például, ha vendégünknek az ott tartózkodása idején is dolgoznia kell, érdemes egy kisebb íróasztalt is betenni, ami használaton kívül fésülködőasztalként funkcionálhat. Illetve hagyjunk üres tároló felületeket, polcokat, fiókokat, hogy kényelmesen berendezkedhessenek vendégeink. Jó, ha előre bekészítjük a szükséges dolgokat: papírzsepi, törölközők, papucsok, takarók, stb.


3. Stílus és dekoráció:

A vendégszoba kialakításánal fontos észben tartani azt is, hogy nem valószínű, hogy mindig ugyanazon személy fogja használni. Lehet, hogy nyáron a barátok látogatnak majd meg titeket, aztán ősszel a nagyiék szeretnének veletek tölteni pár napot. Ezért érdemes egy semleges, neutrális design választani a szobának, hogy mindenki otthonosan érezhesse magát, és ne legyen túl idegen számára a szoba hangulata.


4. Multifunkcionális megoldások:

Ahogy fentebb ígértük, beszélünk arról az opcióról is, amikor a vendégszoba nem csak 1 funkciót tölt be a háztartásban. Ha az ingatlan felépítése nem engedi, hogy minden egy szobának 1 használati megoldása legyen, akkor sem kell pánikba esni, vagy lemondani a kényelmes vendéglátásról. De milyen szobákat érdemes vendégszobával párosítani? Ez is nagyban függ az igényektől és az életviteltől. De íme néhány példa:
-Dolgozószoba: Ha egy vendéglátás idejére tudod nélkülözni a dolgozószobát, akkor egy kényelmes kanapéval itt is egyszerűen kialakítható egy békés szoba a vendégeknek, ahol nem kell attól félniük, hogy útban vannak.
-Elkülönített nappali: Ha az ingatlan elrendezése lehetővé teszi, hogy a nappali ne egy közlekedőként működjön, hanem a háznak az egyik szélén található, ami kényelmesen akár el is különíthető, akkor a vendéglátás idején ez is szolgálhat kiváló alternatívaként.
-Gyerekszoba: Ez talán a legnagyobb kompromisszummal járó megoldás, hiszen hacsak nincsen a gyermekünk nagyon közvetlen kapcsolatban a vendégünkkel, akkor nem szabad erőltetni a közös pizsipartit, ilyenkor lehet a megoldás, ha a szülői hálószobába, vagy egy testvér szobájába költözik erre az időre. Persze ne feledkezzünk meg az önfeláldozásáért cserébe valami kis jutalomról se 😉


5. Ha a hely nem adja ki:

Bár a vendégszobák korszaka felfelé ível, ettől függetlenül a legtöbb háztartásban nem lehet megoldani egy önálló vagy akár többfunkciós vendégszoba fenntartását, és ezzel nincs is semmi probléma, hiszen a ezelőtt is tudtunk vendégeket fogadni, akár elszállásolni is. Talán a nappalik a legáltalánosabb vendégfogadó helyiségek, ha rövid, ha hosszú ott tartózkodásról is van szó. Ezért, ha tudjuk, hogy mi vagyunk a családi, vagy baráti kör fő bázisa, akkor érdemes az otthonunk adottságait a legjobban kihasználni. Például térelválasztóval, kényelmes bútorokkal, és üresen hagyott pakoló felületekkel.

Íme néhány példa, amikor egy apró alakítás, mennyit ad a komfort érzethez.


Reméljük, hogy ez a blogbejegyzés segített inspirációval szolgálni a vendégszobák tervezése és kialakítása terén. Ha pedig valamelyik ötlet megvalósításához asztalos szakemberre van szükségetek, keressetek bizalommal!