Színek a szobában: milyen színeket válasszunk otthonunkba?

színek, design, lakberendezés, belsőépítész, asztalos, bútor, bútorasztalos

Miért fontos, hogy megfelelően válasszuk meg otthonunk színeit? Mert a színek pszichológiai hatással vannak ránk. Befolyásolják a közérzetünket, a gondolkodásunkat, a hangulatunkat és a kreativitásunkat. Ezek alapján egyből érthető, hogy miért is olyan fontos ezen a területen is gondos terveket készíteni. Nézzük, hogy a színelmélet alapján melyik szobába milyen színt érdemes alkalmazni.

1. Hálószoba:

  • Ajánlott színek:

Amit első körben érdemes leszögezni, az a szín árnyalata. A hálószobába nem valók az élénk, túlzó színek. A nyugtató kék, a romantikus lila és a szelíd szürke ideális választások a hálószobához. Ezek az árnyalatok segíthetnek a relaxációban és hozzájárulhatnak egy pihentető alváshoz. Ettől függetlenül a semlegesebb színek, mint például krém, mogyoró és a bézs egyéb árnyalatai is biztonságosan választhatók.

  • Nem ajánlott:

Kerüld a túlzottan élénk piros vagy narancssárga színeket, mivel ezek izgalmat keltenek és aktívvá tesznek, ezáltal zavarják a lenyugvást, és az alvást.


2. Fürdőszoba:

  • Ajánlott színek:

A frissítő kék, zöld, mentol tökéletesen illeszkednek a fürdőszobai környezethez. Ezek a szín tisztaságot és frissességet sugároznak. De egyre divatosabbak a fürdőben használt beton és fa színek, minták, amik nem a frissességet, hanem a nyugalmat és wellness érzetet adják. Persze egyikkel sem szabad túlzásba esni.

  • Nem ajánlott:

Túl sötét vagy hideg színeket, mint a fekete vagy a rideg kék, kerülj, mivel ezek bezártnak és hidegnek tűnhetnek.


3. Konyha:

  • Ajánlott színek:

Ha csak a színek pszichológiáját tekintjük, akkor a meleg piros és a napfényes sárga serkenthetik az étvágyat. Ezek a színek energiát és élénkséget hoznak a konyhába. Viszont, mivel a konyha eleve egy mozgalmas tér, így ezek a színek lehetnek túlzók is. Viszont apróbb részletekben, kiegészítőkkel érdemes lehet becsempészni a konyhába ezeket a színeket.

  • Nem ajánlott:

Túl sötét vagy túl hideg színek, mint a fekete vagy a hideg kék, nyomasztóvá tehetik a konyhát.


4. Nappali:

  • Ajánlott színek:

A barátságos földszínek és a meleg bézs kellemes és kellemes környezetet teremthetnek a nappaliban. Ezek a szín otthonossá és kényelmessé teszik a teret. Ha pedig egy kis izgalomra vágytok a nappalit tekintve, akkor a téglavörös, vagy rozsdavörös is opció lehet, de csak egy falon. Az egész szobában lehet túlzóan hatna.

  • Nem ajánlott:

Kerüld a túl hideg vagy túl élénk színeket, melyek zavaróak lehetnek. Törekedj a harmóniára és az összhangra!


5. Iroda vagy dolgozószoba:

  • Ajánlott színek:

A koncentrációt segítő zöld és kék szín tökéletesek egy irodai környezet számára. Ennek a két színnek a különböző árnyalatai is jól tudnak funkcionálni. Nyugodt és inspiráló atmoszférát teremtenek.

  • Nem ajánlott:

Túl élénk vagy sötét színeket kerülj, mivel ezek elterelhetik a figyelmet és zavarhatják a munkát.


Az otthonunk színei befolyásolják mindennapi életünket és hangulatunkat. Ahhoz, hogy az otthonod a lehető legideálisabb legyen, fontos figyelembe venni a különböző szín pszichológiáját és hatásait. Reméljük, hogy ez a cikk inspiráló volt, és segített abban, hogy otthonod a számodra megfelelő színekben pompázzon!